Weer & Klimaat

Neerslagpatronen en gemiddelde regenval per maand

Neerslagpatronen en gemiddelde regenval per maand op Curaçao

Als je aan Curaçao denkt, denk je waarschijnlijk aan zon, zee en strand. Maar wist je dat het eiland ook te maken heeft met verschillende neerslagpatronen en dat de regenval per maand kan variëren? In dit artikel vertel ik je alles over de neerslag op Curaçao en hoe dit van invloed is op het eiland.

Neerslagpatronen

Op Curaçao zijn er twee hoofdseizoenen als het gaat om neerslag: het droge seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen loopt van januari tot en met mei, terwijl het regenseizoen van oktober tot en met december plaatsvindt. Tijdens het droge seizoen is er weinig tot geen neerslag en schijnt de zon volop, terwijl tijdens het regenseizoen er regelmatig buien vallen en het eiland groen en weelderig wordt. De temperatuur op Curaçao blijft het hele jaar door vrij constant, met gemiddeld zo’n **30 graden Celsius**.

Gemiddelde regenval per maand

Het regenseizoen op Curaçao brengt gemiddeld meer neerslag met zich mee dan het droge seizoen. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde regenval per maand op het eiland:

Maand Gemiddelde regenval (mm)
Januari 43
Februari 31
Maart 27
April 24
Mei 21
Oktober 88
November 96
December 108

Zoals je kunt zien, zijn de maanden oktober, november en december de natste maanden op Curaçao. In deze maanden valt er gemiddeld meer dan **90 millimeter** regen en kunnen er flinke buien vallen. Het landschap verandert dan in een oase van groen en kleur.

Invloed van neerslag op het eiland

De neerslag op Curaçao heeft een grote invloed op het eiland. Tijdens het regenseizoen kunnen er overstromingen optreden en kan de vegetatie flink groeien. Dit zorgt voor prachtige kleuren en een weelderig landschap. In het droge seizoen daarentegen kan de natuur uitdrogen en worden er extra maatregelen genomen om water te besparen.

De bewoners van Curaçao zijn dan ook altijd alert op de neerslag en houden de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten. Regen is een zegen voor het eiland, maar te veel regen kan ook voor problemen zorgen. Daarom is het belangrijk om balans te vinden tussen droge en natte periodes.

Grappige afsluiting

Zo zie je maar, op Curaçao draait niet alles alleen om zon, zee en strand. Ook de neerslag en de gemiddelde regenval per maand spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van het eiland. Dus vergeet je paraplu niet mee te nemen als je het eiland bezoekt, want je weet maar nooit wanneer een tropische bui voor verkoeling zorgt! ????️☀️????️

Bon Bini